آزادی خرید و فروش سلاح در آمریکا موجب شده تا هزاران نفر، از نوزاد و نوجوان گرفته تا سربازان تازه برگشته از جنگ، در این کشور هر سال قربانی خشونت مسلحانه شوند. آزادی خرید و فروش سلاح در آمریکا موجب شده تا هزاران نفر، از نوزاد و نوجوان گرفته تا سربازان تازهبرگشته از جنگ، در این کشور هر سال قربانی خشونت مسلحانه شوند. آمریکا در آمار خشونت با سلاح گرم در میان کشورهای دنیا به اعتراف حتی رؤسایجمهور این کشور[۱] بیرقیب است[۲]. این معضل تا جایی بزرگ است که منابع مختلفی در آمریکا روزبهروز و بلکه لحظه به لحظه آمارهای خود درباره آن را بروزرسانی میکنند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، آمار بالای جرم و جنایت مسلحانه در آمریکا، خود، نتیجه آمار عجیب و غریب دیگری است[۳]: چنانکه مشرق پیشتر مفصلاً توضیح داده است، شهروندان آمریکایی که کمتر از ۵ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهند، چیزی حدود ۵۰ درصد از سلاحهای خصوصی جهان را در مالکیت خود دارند[۴].
همچنین تعداد سلاحهای خصوصی در آمریکا در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما رکورد جدیدی را ثبت کرد و از تعداد مردم آمریکا بیشتر شد. در حال حاضر و به طور متوسط، به ازای هر یک شهروند آمریکایی، بیش از یک سلاح وجود دارد. همین مسئله موجب ناامنی در جامعه آمریکا و وقوع کشتارهای جمعی توسط افرادی شده است که یا با اهداف ایدئولوژیک و یا به دلیل مشکلات روانی، گاه به زندگی دهها نفر در عرض چند ساعت پایان میدهند. گزارش پیش رو به بیان برخی از آمارهای تعجببرانگیز از معضل خشونت با سلاح گرم در آمریکا به خصوص طی سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۶ میپردازد.
مرگبارترین تیراندازیهای سالهای اخیر در آمریکا
آمار سال ۲۰۱۷ تا ابتدای نگارش این گزارش
بنا به آمار پایگاه «آرشیو خشونت مسلحانه[۵]» در حالی که حدود ۴ ماه و نیم از سال ۲۰۱۷ میلادی میگذرد، در ۱۷,۱۸۲ مورد تیراندازی با سلاح گرم (بیش از ۱۲۷ مورد هر روز) در این مدت، ۴,۲۹۷ نفر کشته (حدود ۳۲ نفر در هر روز) و ۸,۲۷۲ نفر مجروح (بیش از ۶۱ نفر در هر روز) شدهاند. از جمله این افراد، ۱۷۵ کودک یازده ساله یا کوچکتر و ۸۸۰ نوجوان بین دوازده تا هفده ساله (زیر سن قانونی) بودهاند[۶]. همچنین ۹۴ مورد «تیراندازی جمعی[۷]» (تیراندازی با چهار یا بیشتر کشته یا زخمی، بدون احتساب ضارب) در سال ۲۰۱۷ رخ داده است.
برخی دیگر از آمارهای جالب توجه درباره سال ۲۰۱۷ عبارتند از وقوع ۷۲۸ مورد حمله مسلحانه به منازل (بیش از ۵ مورد در هر روز) و ۶۰۷ مورد استفاده تدافعی از سلاحهای گرم (بیش از ۴ مورد در هر روز). آماری که شاید از بقیه عجیبتر باشد، وقوع ۵۹۴ مورد «شلیک ناخواسته» اسلحه (بیش از ۴ مورد در هر روز) در همین مدت در آمریکاست.
همچنین خشونت با سلاح گرم و با دخالت پلیس آمریکا یکی از آمارهای انکارناپذیر در اینباره است. تنها در سال ۲۰۱۷، بر اثر تیراندازیهایی که افسران پلیس آمریکا در آنها دخالت داشتهاند، ۷۷ افسر پلیس و ۶۱۳ شهروند دیگر هدف تیراندازی قرار گرفته یا جان خود را از دست دادهاند.
باید توجه داشت که این آمار لحظه به لحظه در حال افزایش است. به عنوان مثال، در حالی که در ابتدای نگارش این گزارش، تعداد موارد تیراندازی ۱۷,۱۸۲ مورد و تعداد کشتهها بر اثر این حوادث ۴,۲۹۷ نفر بود، این آمار اکنون که این گزارش به نیمه خود رسیده، به ترتیب به ۱۷,۳۸۲ مورد و ۴,۳۳۹ نفر افزایش پیدا کرده است.
آمار سال ۲۰۱۶
در حالی که آمار خشونت با سلاح گرم در سال ۲۰۱۷ در حال افزایش است، آمار سال گذشته که نهایی شده است، میتواند بیشتر به درک ابعاد این معضل در آمریکا کمک کند. در سال ۲۰۱۶، دستکم ۵۸,۴۶۶ مورد تیراندازی (بیش از ۱۶۰ مورد در هر روز) در آمریکا گزارش شد[۸].
این حوادث به کشته شدن ۱۵,۰۸۲ نفر (بیش از ۴۱ نفر در هر روز) و مجروح شدن ۳۰,۶۲۵ نفر (حدود ۸۴ نفر در هر روز) انجامید. نکته تکاندهنده، اینکه در میان قربانیان خشونت با سلاح گرم در سال گذشته ۶۷۲ کودک یازده ساله یا کوچکتر و ۳,۱۱۷ نوجوان بین دوازده تا هفده ساله بودهاند.
در این سال ۳۸۴ مورد تیراندازی جمعی (بیش از یک بار در هر روز) رخ داده است[۹]. همچنین در تیراندازیهایی که نیروی پلیس آمریکا در آنها دخالت داشته، ۳۲۴ افسر پلیس کشته شده و ۱,۹۱۵ شهروند نیز به ضرب گلوله افسران پلیس جان خود را از دست دادهاند. ۲,۵۲۸ مورد حمله مسلحانه به منازل مسکونی (حدود ۷ مورد در هر روز)، ۱,۹۲۹ مورد استفاده از سلاح گرم برای دفاع از خود (بیش از ۵ مورد در هر روز) و ۲,۲۰۰ مورد شلیک ناخواسته اسلحه (بیش از ۶ مورد در هر روز) از دیگر آماری است که درباره خشونت با سلاح گرم در آمریکا در سال ۲۰۱۶ قابل ذکر است.
چند نکته دیگر هم درباره آمار بالا وجود دارد که یادآوری آنها ضروری است: آماری که در بالا ذکر شد، اولاً مطمئناً شامل کل حوادث و قربانیان نمیشود، بلکه تنها آماری را شامل میشود که رسماً گزارش شدهاند؛ و دوماً صرفاً مربوط به استفاده آمریکاییها از سلاح گرم برای کشتن یا مجروح کردن «دیگران» در سال ۲۰۱۶ هستند.
بنا به آمار موجود، به طور متوسط در هر سال حدود ۲۲ هزار آمریکایی با سلاح گرم اقدام به خودکشی میکنند (بیش از ۶۰ نفر در هر روز) که باید این تعداد را نیز به آمار خشونت مسلحانه در آمریکا افزود. همچنین با مقایسه این آمار در سالهای گذشته، به وضوح مشخص است که این آمار، هر سال نسبت به سال بعد، نه تنها روند کاهشی نداشته، بلکه هر سال به شکل چشمگیری بیشتر و بیشتر شده و میشود.
آمار تکاندهنده قربانیان خشونت مسلحانه
آماری که در این گزارش به صورت عدد و رقم ذکر میشود، به سادگی قابل تجسم نیست. با این وجود، آماری که مؤسسه «کمپین بریدی برای جلوگیری از خشونت مسلحانه» منتشر کرده است[۱۰]، میتواند تا اندازهای ابعاد معضل خشونت با سلاح گرم در آمریکا را ملموستر کند. بنا به آمار سالهای اخیر در آمریکا، به طور متوسط در هر روز:
۴۸ کودک و نوجوان (نوزاد تا نوزده ساله) در جریان حوادثی از جمله قتل، حمله مسلحانه، خودکشی، شلیک ناخواسته یا «دخالت پلیس» (اقدام مسلحانه پلیس) هدف گلوله قرار میگیرند:
۷ کودک یا نوجوان بر اثر اصابت گلوله کشته میشوند: ۴ نفر به قتل میرسند و ۲ نفر خودکشی میکنند
۴۱ کودک یا نوجوان بر اثر اصابت گلوله مجروح میشوند: ۳۲ نفر در حملات مسلحانه مجروح میشوند، ۸ نفر هدف گلولههایی قرار میگیرند که ناخواسته شلیک شدهاند، و ۱ نفر از خودکشی جان سالم به در میبرد
همچنین
۳۰۹ آمریکایی (در سنین مختلف) در جریان حوادثی از جمله قتل، حمله مسلحانه، خودکشی، شلیک ناخواسته یا دخالت پلیس هدف گلوله قرار میگیرند:
۹۳ آمریکایی بر اثر اصابت گلوله کشته میشوند: ۳۲ نفر به قتل میرسند، ۵۸ نفر خودکشی میکنند، ۱ نفر هدف گلولهای قرار میگیرد که ناخواسته شلیک شده است، ۱ نفر با دخالت پلیس کشته میشود، و ۱ نفر به دلایل نامشخص جان خود را از دست میدهد
۲۱۶ آمریکایی بر اثر اصابت گلوله مجروح میشوند: ۱۵۹ نفر در حملات مسلحانه مجروح میشوند، ۴۳ نفر هدف گلولههایی قرار میگیرند که ناخواسته شلیک شدهاند، ۱۱ نفر از خودکشی جان سالم به در میبرند، و ۳ نفر در جریان دخالت پلیس هدف گلوله قرار میگیرند
به طور متوسط در هر سال:
۱۷,۳۸۳ کودک و نوجوان (نوزاد تا نوزده ساله) در جریان حوادثی از جمله قتل، حمله مسلحانه، خودکشی، شلیک ناخواسته یا «دخالت پلیس» هدف گلوله قرار میگیرند:
همچنین
۱۱۲,۶۹۵ آمریکایی (در سنین مختلف) در جریان حوادثی از جمله قتل، حمله مسلحانه، خودکشی، شلیک ناخواسته یا دخالت پلیس هدف گلوله قرار میگیرند:
واقعیتهای مهمی هم پشت این آمارها وجود دارد که دانستن آنها به باورپذیر شدن آمار کمک میکند. بسیاری از مردم آمریکا تصور میکنند تمام صاحبان اسلحه در این کشور از نوعی آزمون «بررسی سابقه» عبور کردهاند[۱۱]، در حالی که ابداً چنین نیست. آمارها نشان میدهد دستکم ۴۰ درصد از صاحبان اسلحه در آمریکا[۱۲]، بدون آنکه یک کلمه درباره سابقه خود به فروشنده (چه فروشگاه و چه کاربر قبلی سلاح) توضیح داده باشند، صرفاً «پول دادهاند و سلاح گرفتهاند.»
از باشگاه همجنسگرایان تا دانشگاه و دبستان، میزبان مرگبارترین قتلعامهای آمریکا
آمار نشان میدهد مکانهای عمومی در آمریکا از محلهای کار گرفته تا مدارس[۱۳]، از باشگاههای شبانه گرفته تا کلیساها، و از ساختمانهای دولتی گرفته تا فضاهای باز، ناامنترین نقاط در این کشور هستند. در آخرین بخش از این گزارش، برخی از مرگبارترین تیراندازیها در تاریخ اخیر آمریکا (بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۷) را بررسی میکنیم که در همین مکانهای عمومی رخ دادهاند.
تیراندازی سال ۱۹۹۱ در رستوران «لوبی» با ۲۴ کشته[۱۴]، تیراندازی سال ۱۹۸۴ در یک رستوران مکدونالد با ۲۲ کشته[۱۵]، تیراندازی سال ۱۹۶۶ در دانشگاه تگزاس با ۱۹ کشته و ۳۱ زخمی[۱۶]، تیراندازی سال ۱۹۸۶ در اداره پست شهر «ادموند» در ایالت اوکلاهما با ۱۵ کشته[۱۷]، و همینطور تیراندازی سال ۲۰۰۹ در مرکز مهاجرت «انجمن مدنی آمریکا» با ۱۴ کشته و ۴ زخمی[۱۸] جهت رعایت اختصار از فهرست زیر مستثنی شدهاند.